MUSACA



Daca ma intrebati acum 1 an ce parere am despre musaca, va spuneam ca o urasc cu pasiune. Nu exagerez deloc, era raspunsul meu standard, urmat de un "bleaaahhh" din toata inima. N-as sti sa va spun exact de ce, insa cert este ca atunci cand facea mama musaca (foarte rar fix din cauza mea), consideram ca nu avem mancare. Ba mai mult, o suspectam ca vrea sa ma pacaleasca ori de cate ori gatea vreo mancare cu bucatele mici de carne de porc si legume (in special cartofi) si ripostam spunand "nu mananc io musaca mascata!". Sotului meu ii place musacaua si timp de 5 ani, l-am privat cu vehementa de placerea asta. Acum un an, am decis sa ii gatesc lui ca sa nu-i mai duca dorul... Cand am vazut cu ce pofta manca si cum imi spunea cu gura plina (nepoliticos dar sincer) cat este de buna, am prins curaj si am gustat si eu. M-am indragostit instant. De atunci fac destul de des si mananc si de la mama :). 




Ingrediente: 1,5 kg de cartofi
                        700g  de carne tocata (porc, vita sau amestec porc si vita)
                        2-3 cepe
                        1 legatura patrunjel proaspat
                        1 legatura marar proaspat
                        1 kg rosii (puteti folosi si rosii in conserva, suc de rosii,pasta de rosii sau bulion)
                         200-300 g smantana (sau iaurt)
                        2 -3 oua (doar daca folositi smantana)
                        sare, piper, ulei

Mod de preparare: Pentru ca am folosit rosii, am inceput cu ele si mai exact am pus o oala mare cu apa si putina sare la foc. Pana cand a inceput sa fiarba apa, am spalat rosiile, le-am scos cotoarele si le-am taiat pe ... fund, nu foarte adanc, cate un X (se decojesc mai simplu si mai elegant in felul asta).






 





Cand a inceput sa clocoteasca apa, le-am pus in oala pentru 2-3 minute, apoi am oprit focul, am scurs apa fierbinte si le-am lasat sa se raceasca. Cand s-au racit, le-am decojit si le-am taiat marunt.








 Am curatat ceapa, am taiat-o in 4 si pentru ca sunt comoda, am tocat-o in blender (n-am asteptat sa se faca pasta desi nu cred ca era vreo problema).

















 Am pus carnea tocata intr-un vas (amestec de porc si vita), apoi ceapa tocata si am amestecat pana la omogenizare.





 Apoi am pus amestecul de carne tocata si ceapa la calit, intr-o tigaie incapatoare, fara nici un strop de ulei (carnea isi lasa propria ei grasime). Cand a inceput sa se rumeneasca, am adaugat sare si piper si am mai calit toata treaba cateva minutele.


Dupa ce s-a mai racit un pic, am adaugat verdeata spalata si tocata marunt. 


Am curatat cartofii si i-am taiat rondele (nu foarte groase). Am pus o tigaie cu ulei la incins si am prajit cartofii uniform pe ambele parti. Pentru ca retin mult ulei in procesul de prajire, i-am scos din tigaie intr-un bol acoperit cu prosoape de bucatarie din hartie. 





 Am pornit cuptorul ca sa se incinga si m-am apucat de asezat ingredientele in vasul yena (merge si o tava normala insa mie imi place sa gatesc in el pentru ca are si capac) in felul urmator: un strat de cartofi, unul de carne tocata, unul de rosii tocate, apoi iarasi cartofi, etc astfel incat ultimul strat sa fie de cartofi. Foarte important: daca nu ati pus sare pe cartofi dupa ce i-ati prajit, puneti cand ii asezati in tava!








 Am pus ouale intr-un castronel, le-am batut cu putina sare, apoi am adaugat 5 linguri de smantana si am omogenizat amestecul pe care l-am pus in tava astfel incat sa acopar complet cartofii.





Am dat la cuptor la foc potrivit (15 min) si apoi la foc mic (35 min) pana cand s-a rumenit frumos deasupra.





POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Retete populare