TORT DE MERE CU CREMA DE ZAHAR ARS



Credeti-ma pe cuvant cand va spun ca poza asta nu-i face cinste, daca ar putea macar sa vorbeasca despre combinatia de mar copt si zahar caramel, ce bine ar fi... Eu m-am indragostit de tortul asta, cine a zis ca e o nebunie de tort, a avut maaare dreptate! Sotul meu (care nu e deloc usor de multumit gastronomic vorbind, cu toate ca nu imi reproseaza nimic dar se vede cand nu ii place ceva) a spus ca e cel mai bun tort pe care l-a mancat in viata lui. Prin urmare, a mancat singur mai mult de jumatate... Ingredientele de mai jos sunt pt un tort cu diametrul de aprox 28 cm si cam 6-7 cm inaltime, daca doriti ceva mai mare, mai inalt, mariti proportiile la pandispan dar tineti minte sa o faceti in mod egal la toate ingredientele.



Ingrediente: 5-6 mere mici  (preferabil de Voinesti, ionatane dar NU galbene sau bot de iepure)
                      8 oua
                      50g unt
                      500ml lapte
                      3 linguri de faina
                      14 linguri de zahar
                       3 pliculete zahar vanilat
                      1-2 lingurite scortisoara
                      frisca pentru decor



Mod de preparare: Pentru inceput, porniti cuptorul ca sa fie bine incins si intre timp pregatiti oala caramelizand 4 linguri de zahar si un pliculet de zahar vanilat. Mai exact, puneti oala la foc mic, puneti zaharul mentionat in ea si amestecati pana cand acesta se topeste. Dupa ce s-a topit, luati oala de pe foc si aplecati-o in lateral invartind de ea, ca sa se imbrace si peretii cu zahar topit (nu pana sus, cat de mult se poate intinde zaharul topit). Lasati-o la racit pana cand incepe sa trosneasca zaharul care se intareste pe margini (adica cca 5-10 minute, timpul in care pregatim merele).

In timp ce se raceste zaharul topit din oala, curatati merele de coaja, taiati-le pe jumatate si scoteti-le miezul cu seminte. Pana cand veti termina voi de curatat merele, oala deja va fi gata si puteti sa asezati jumatati-le in ea, puneti in mijlocul fiecarei jumatati o bucatica mica de unt, presarati 2 linguri de zahar si scortisoara si dati-le la cuptor la foc mic pana cand e gata crema de zahar ars.





Se mixeaza bine de tot 5 oua, apoi se incorporeaza 5 linguri de zahar si un plic de zahar vanilat pana cand devine o spuma si la final, laptele dulce. Acesta este amestecul de crema de zahar ars, pe care il vom pune in oala imediat peste merele cu zahar. Asadar, scoateti oala de la cuptor, puneti amestecul de oua, zahar si lapte si dati-o din nou la cuptor pentru cca 30 de minute la foc potrivit, pana cand se leaga compozitia de crema de zahar ars.

Dupa aproximativ 20-25 de minute, incepeti sa pregatiti pandispanul. Dupa cum va spuneam, puteti pune mai multe oua decat am pus eu ca sa iasa tortul mai inalt. Eu nu stiam exact cam cum sta treaba pentru ca e prima data cand fac, dar cu siguranta data viitoare voi face din 5 oua pandispanul, nu din 3 cum am facut acum. Pentru ca am respectat reteta pe care am gasit-o, am folosit acum doar 3 oua, am separat albusul de galbenus, am batut spuma albusul cu un praf de sare, apoi am incorporat cele 3 linguri de zahar si ultimul plic de zahar vanilat, apoi cele 3 galbenusuri si la final cele 3 linguri de faina. Daca decideti sa puneti 5 oua, puneti 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina.



Am scos oala de la cuptor in care se inchegase deja crema de zahar ars (e foarte important sa fie legata bine, daca nu s-a legat, mai lasati-o pana cand e gata, fiecare isi cunoaste cuptorul). Peste compozitia din oala am turnat compozitia de pandispan si am dat din nou la cuptor cca 35 de minute, pana cand s-a rumenit frumos si acesta. Am facut oricum testul cu scobitoarea si a iesit perfect curata, asadar am inchis cuptorul si am lasat tortul sa se raceasca.



Dupa ce s-a racit, am desprins marginile pandispanului cu un cutit si am rasturnat dintr-o miscare tortul pe o tava. Citisem undeva ca tortul trebuie lasat la rece cu oala "in cap". Eu n-am facut asa, am asteptat sa se scurga toata zeama de la crema de zahar ars peste el si am dat la rece fara sa-l mai acopar cu oala.

Asta este partea cea mai buna la acest tort si anume faptul ca se autoinsiropeaza iar siropul este absolut divin, cu aroma de vanilie si caramel....yuuuummmiiii :p



Am lasat la rece cca 2h, am decorat cu frisca si am servit cu o pofta de lup ca de-abia asteptam sa gust minunatia!!!!
E pacat sa nu incercati tortul asta, e demential, nemaipomenit, e racoros si aromat si cum vreti voi, daca va place ideea de mar copt si caramel, o sa iubiti acest tort ;)


POFTA BUNA!




7 comentarii:

  1. Buna!
    Sunt foarte incantata de aceasta reteta.
    Chiar acum se afla in cuptor :) crema de zahar ars dar se pare ca nu se leaga :( este deja de 50 de minute in cuptor... Am pus exact cantitatile mentionate, adik 5 oua, 5 linguri zahar, 1 plic zahar vanilat si 500 ml lapte dulce. Nu stiu unde am procedat gresit :(
    Multumesc pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CRED CA E VORBA DE 8 OUA SI VREO 14 LINGURI ZAHAR!

      Ștergere
  2. Buna. Nu stiu ce nu functioneaza... in functie de cuptor (daca e electric sau pe gaz), crema de zahar ars se incheaga mai greu sau mai repede... important este, insa, sa ai rabdare si sa nu pui pandispanul deasupra pana cand nu este inchegata. Poti scoate oala din cand in cand din cuptor si s-o agiti putin, o sa-ti dai seama imediat daca a inceput sa se inchege. Spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am pus sub tava cu compozitia pentru crema de zahar ars, o tava cu apa , pentru ca eu asa procedez si cu crema de zahar ar(simpla )
    va doresc sa va reuseasca

    RăspundețiȘtergere
  4. Adica la bain marie. Intr-adevar, asa se recomanda sa coci crema de zahar ars, insa oala aceasta e contine deja merele, nu mai e nevoie. Oricum, nu strica nici bain marie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut tortul de mere dupa aceasta reteta,diferenta este ca am folosit merele intregi(scobitura umpluta cu miez de nuca ,putin unt si cate o lingurita zahar)si am mai adaugat la cantitati,7-8 mere, iar crema de zahar ars din 6 oua, pandispanul din 6 oua; a iesit delicios !!!!
    multumesc pentru reteta !

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar ce face-ti tort de crema de zahar ars?nu se Face asa receta asta !!!frátilor

    RăspundețiȘtergere

Retete populare