By Claudia Ciobanu |
Tin sa mentionez ca acest tort este o "inventatura" si nu in sensul ca am visat eu intr-o noapte cum sa reinventez apa calda, ci in sensul ca am folosit elementele unor prajituri pe care am decis sa le "torturez", adica sa le combin sub forma unui tort. N-a fost greu, chiar n-a durut deloc, mai ales ca n-am copt nimic si am folosit aragazul pret de 10 minutele, nicidecum cuptorul. Nu va speriati de lungimea postarii, am pus muuulte poze :). Dar gata cu vorbaria, luati o foaie si un pix si haideti sa ne apucam de treaba!
Ingrediente: Pentru blat:
200g biscuiti (ideal sfaramiciosi - puteti folosi si pesmet dar se mai adauga 2 linguri de zahar)
50g unt
70 ml zeama din compot (7 linguri)
Pentru crema si decor:
500g iaurt (simplu, cu fructe sau combinat - eu am folosit 250g simplu si 250g de fructe de padure)
500g frisca lichida
500g fructe din compot sau fructe proaspete (eu am folosit 1 borcan compot piersici, 1 borcan compot visine si cateva capsune)
10g gelatina ( 2 pliculete)
1 pliculet cu gelatina speciala pentru jeleu (tort gelee)
200 ml zeama din compot
100 ml frisca lichida
Mod de preparare: Ca sa imi fie mai usor, am folosit o tava de copt cu inel detasabil (sunt acele tavi rotunde care au o clema in lateral pe care o puteti desface astfel incat sa desprindeti inelul de fundul tavii pe care ramane blatul).
By Claudia Ciobanu |
Am pisat biscuitii in blender (pentru ca am si pentru ca sunt comoda), am pus untul si cele 7 linguri de compot la foc si cand s-a topit untul, le-am pus peste biscuiti pisati intr-un bol. Am amestecat pana la omogenizare si am asezat frumos amestecul in tava, nivelandu-l cu ajutorul unei linguri.
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
Am dat tava la rece si m-am apucat de crema. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa maruntesc o parte din fructele din compot si sa le las la scurs (am oprit cateva pentru decor).
By Claudia Ciobanu |
Am folosit doua vase mari in care am pus, separat, iaurtul si frisca lichida.
Intr-un ibric am pus 6 linguri de apa peste care am turnat gelatina si am lasat-o sa se dizolve.
By Claudia Ciobanu |
Am batut frisca spuma si iaurtul pana la omogenizare (cum spuneam, am folosit 2 tipuri de iaurt).
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
Am pus ibricul cu gelatina si apa la foc si l-am lasat pana cand s-a transformat in lichid (nu am dat in clocot) amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a topit gelatina, am luat ibricul de pe foc si am adaugat 2 linguri de iaurt, amestecand pana la omogenizare. Apoi am incorporat amestecul din ibric cu iaurtul din bol amestecand cu lingura si apoi treptat, am adaugat si frisca spuma.
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
Pentru ca intre timp s-au scurs fructele, le-am incorporat in crema amestecand usor cu lingura. Am scos tava cu blatul de biscuiti de la frigider si am adaugat crema cu fructe. Nu e musai sa faceti asa, puteti sa puneti fructele direct in tava asezand peste blatul de biscuiti un strat de crema, unul de fructe, astfel incat ultimul strat sa fie de crema.
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
Decorul este o joaca, asa ca va puteti folosi imaginatia si sa decorati tortul dupa bunul plac!
Eu am asezat restul de fructe din compot si capsunele deasupra cremei si m-am jucat cu jeleu si putina frisca.
By Claudia Ciobanu |
Cum am preparat jeleul: am folosit un pliculet de Tort Gelee pe spatele caruia am gasit instructiuni! Scrie pe el ca se poate folosi cu 250 ml de lichid si zahar. Eu nu am adaugat nici un strop de zahar si l-am pus direct intr-un ibric dupa care am turnat treptat 200 ml de compot si am amestecat bine cu telul. Am dat la foc pana cand a dat in clocot (am amestecat continuu) si l-am turnat direct peste tortul decorat cu fructe. Am mai asteptat 5 minutele sa se raceasca si am dat la frigider pana a doua zi (eu aveam nevoie de tort a doua zi insa in maxim 3-4h e numai bun de servit).
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
By Claudia CIobanu |
By Claudia Ciobanu |
A doua zi dimineata am scos tortul de la rece si am desprins inelul ca sa il pot decora cu frisca si pe margini.
By Claudia Ciobanu |
Am batut spuma putina frisca lichida (cca 100ml) si pentru ca nu posed ustensile sofisticate, am asezat frisca intr-o punga noua si am taiat-o putin la un colt ca sa ma pot juca frumos cu ea :). Nu va recomand sa folositi frisca la tub pentru ca se inmoaie foarte repede si peste putin timp nu are un aspect prea placut, adica exista riscul sa o culegeti de prin tava cu lingura :(.
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
Am decorat cum m-am priceput si am dat la rece pana dupa-amiaza cand urma sa fie servit (se poate servi si imediat).
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
POFTA BUNA!
pot sa ma mut la tine, sa ma fac de-o suta de kile si sa traiesc fericita, satula si obeza?
RăspundețiȘtergere:)))) eu sunt fericita, satula dar nu sunt obeza asa ca nu-i musai sa atingi suta de kile :D
RăspundețiȘtergeremah... tu raspunde la intrebare, n-o mai da cotita: ma iei de suflet?
RăspundețiȘtergereeu te-as lua cu mare drag dar n-am unde sa te tin... ma gandeam ca poate facem invers: ne iei tu pe toti 3 (ca noi suntem la pachet) si iti gatesc de dimineata pana seara daca vrei :D
RăspundețiȘtergereP.S: sar'na pentru carte, e foooarte interesanta si mi-a dat multe idei, sper eu ca si bune :D
RăspundețiȘtergerebun tortul asta :D sunt curios insa ce va urma..??:P
RăspundețiȘtergerecrema de zahar ars :D nu e un desert extravagant dar imi place foaaarte mult ;)
RăspundețiȘtergere