Ma numar printre norocosii cu bunici la tara care petreceau vacantele acolo si pentru care gogosile erau o adevarata delicatesa. Imi amintesc si acum cat eram de bucuroasa cand imi facea mamaita gogosi, simple dar extraordinare, incomparabile cu pseudo-gogosile pe care le gasim la asa-zisele gogoserii. Va prezint o reteta universala de aluat care poate fi folosita atat pentru gogosi simple cat si pentru cele umplute. Reteta este de la mama soacra si e singura care imi aminteste de gustul gogosilor adevarate.
Ingrediente: 1 kg faina
3 oua
1 cub de drojdie
cca 0.5 litri de lapte
1 cana zahar
esenta de lamaie (sau ce vreti voi)
100 ml ulei
un praf de sare
ulei pentru prajit
zahar pudra
Mod de preparare: Se pune faina intr-un vas mare de framantat si se face in mijloc un cuib. Acolo vom pune esentele aromate si treptat restul de ingrediente. Separam albusurile de galbenusuri si frecam galbenusurile cu zahar (nu am folosit albusurile pentru ca se spune ca intaresc aluatul, dar daca vreti sa le folositi, bateti-le spuma cu un praf de sare). Drojdia se faramiteaza cu degetele si se pune la inmuiat cu putin lapte caldut.
Se adauga ingredientele treptat in cuibul de faina: galbenusurile, drojdia cu lapte si restul de lapte caldut. Se framanta un aluat potrivit de moale si nelipicios, iar spre final adaugam uleiul. Se lasa la dospit cca 1h, pana cand se umfla considerabil, apoi se framanta 1 minut si se portioneaza in 4-5 parti. Pe rand, se intinde fiecare parte pe masa cu facaletul si se taie in 3.
Apoi fiecare treime se taie si ea in bucati mai mici (ideea e sa obtinem romburi dar daca va grabiti... taiati gogosile cum vreti). Fiecare romb se cresteaza in mijloc si se rasuceste unul din colturi prin interior (daca vreti sa obtineti o forma mai deosebita, daca nu, prajiti romburile pur si simplu).
Se prajesc in ulei pana se rumenesc pe ambele parti si se pudreaza cu zahar.
POFTA BUNA!
In sfarsit o reteta de gogosi domn'le. Daca dai un google iti apar tot felul de minunatii de retete pentru gogosi dar nici una pentru gogosile simple de care ni se face de fapt pofta:). Poate peste vreo 20 de ani dupa ce ma voi satura sa le fac si sa le mananc pe astea traditionale o sa incep si eu sa adaug cuisoare in aluat de ce nu:)..pana atunci reteta postata de tine rulzzz..oricum pana atunci multumesc frumos!!!
RăspundețiȘtergereo sa fac si poze next time cand fac... la inceput am transcris din agenda ce aveam acolo, reteta asta e de la soacra-mea si ca sa nu o intreb de fiecare data si sa ma asigur ca nu am uitat ceva,notez tot!! :D
RăspundețiȘtergere