Invata sa gatesti singur!

"Nu toată lumea are talent de bucătar, însă să găteşti câteva feluri de bază nu este imposibil. Dacă ideea unor cursuri de gătit nu ţi se pare atractivă şi ai vrea să încerci gătitul în atmosfera propriei bucătării, atunci iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci primii paşi pentru a învăţa să găteşti.
Alegerea reţeta la care pofteşti
Pentru început ar trebui să alegi o reţetă care te atrage şi pe care ţi-ai dori să o vezi în farfuria ta, gătită de tine. Alege reţeta din cartea de bucate sau din multitudinea de reviste care îţi oferă reţete.
Ai putea încerca şi să te uiţi la televizor la emisiunile pe teme culinare şi să-ţi notezi etapele pe care le parcurg invitaţii din platoul de televiziune.
Citeşte bine reţeta
Înainte de a te apuca de gătit citeşte bine reţeta ca să te obişnuieşti cu ea iar pe parcursul procesului de gătit ar fi indicat să ţii lângă tine reţeta pe care o prepari. Măsoară ingredientele exact aşa cum sunt trecute în reţetă şi urmează întocmai etapele precizate de aceasta.
Pe tot timpul gătitului ar trebui să ai lângă tine un ceas de bucătărie pe care să urmăreşti timpii prevăzuţi de reţetă. Nu pleca de lângă mâncare şi nu amesteca prea mult în ea, decât dacă reţeta cere acest lucru. După ce ai terminat de gătit reţeta, savurează ce ai reuşit să găteşti şi observă ce lucruri ai putea îmbunătăţi data viitoare când găteşti.
Ai putea începe să încerci şi să te joci şi în ce priveşte aşezarea mâncărurilor pe farfurie. La final, spală toate instrumentele pe care le-ai folosit la gătit şi fă curăţenie în bucătărie astfel încât data viitoare când vei găti să ai toate instrumentele curate.
Igiena este necesară
Însă nu uita ca, înainte de a te apuca de gătit, să aplici câteva reguli de igienă şi curăţenie: spală-te pe mâini, pune-ţi un şorţ de bucătărie, strânge-ţi părul (eventual pune-ţi o bonetă sau batic pe cap, nu ai vrea să găseşti în mâncare fire de păr), scoate-ţi bijuteriile şi fă tot ce trebuie ca să te simţi bine şi relaxat în bucătărie.
Eventual poţi da şi drumul la muzică sau la televizor, însă ai grijă ca aceste lucruri să nu îţi distragă atenţia de la gătit.
Primele reţete pe care le găteşti ar trebui să fie simple, cu maxim 8 ingrediente. Primele mâncăruri gătite ar trebui să fie unele simple, precum salatele, fiind de evitat preparatele complicate pe care dacă le greşeşti, ar putea să te demoralizeze.
Cumpără ingrediente în cantităţi mai mari
Achiziţionează ingredientele în cantitate puţin mai mare, astfel încât dacă ai greşit prima dată reţeta, să o poţi repeta. Nu uita că repetiţia e mama învăţăturii. Aşa cum nu ar trebui să uiţi faptul că în acest proces ai nevoie şi de răbdare.
Pentru primele încercări nu ar fi tocmai rău nici să aduci lângă tine în bucătărie pe cineva priceput, un prieten apropiat sau cineva din familie, dar care să fie o persoană care nu te intimidează. O astfel de persoană ar trebui să te ajute şi atunci când cumperi ingredientele.
Achiziţionează obiectele necesare în bucătărie
- cuţite
- linguri
- răzătoare
- crătiţi
- oale
- tigăi
- tăvi
- spatule
- condimente"   (www.click.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Retete populare