De ce privesc multi gatitul ca pe o povara? Da, e simplu sa ti se serveasca masa de catre altcineva, sa mananci mancaruri pe care crezi ca n-ai putea sau n-ai timp sa le gatesti singur acasa insa nu te-ai intrebat niciodata "Oare cum se prepara mancarea asta?" sau "Ce contine garnitura asta?". Nu e deloc greu sa cauti reteta si sa o incerci chiar tu si mai mult, ai toate sansele sa te indragostesti de gustul propriului tau preparat, ca sa nu mai vorbim de satisfactia pe care o ai atunci cand constati ca rezultatul este delicios si daca este cazul, celor din jur li se pare la fel de delicios! Poti privi gatitul ca pe o joaca pentru ca nu e deloc departe de jocurile pe care noi fetele indrageam sa le jucam atunci cand eram mici. In acelasi timp, se spune ca cei mai mari bucatari din lume sunt barbati, asadar, indiferent de sex sau varsta, haideti sa ne jucam in bucatarie! Uite 5 sfaturi despre cum ai putea sa inveti sa gatesti singur. Te avertizez: gatitul poate crea o dependenta :)
"Nu toată lumea are talent de bucătar, însă să găteşti câteva feluri de bază nu este imposibil. Dacă ideea unor cursuri de gătit nu ţi se pare atractivă şi ai vrea să încerci gătitul în atmosfera propriei bucătării, atunci iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci primii paşi pentru a învăţa să găteşti.Alegerea reţeta la care pofteşti
Pentru început ar trebui să alegi o reţetă care te atrage şi pe care ţi-ai dori să o vezi în farfuria ta, gătită de tine. Alege reţeta din cartea de bucate sau din multitudinea de reviste care îţi oferă reţete.
Ai putea încerca şi să te uiţi la televizor la emisiunile pe teme culinare şi să-ţi notezi etapele pe care le parcurg invitaţii din platoul de televiziune.
Citeşte bine reţeta
Înainte de a te apuca de gătit citeşte bine reţeta ca să te obişnuieşti cu ea iar pe parcursul procesului de gătit ar fi indicat să ţii lângă tine reţeta pe care o prepari. Măsoară ingredientele exact aşa cum sunt trecute în reţetă şi urmează întocmai etapele precizate de aceasta.
Pe tot timpul gătitului ar trebui să ai lângă tine un ceas de bucătărie pe care să urmăreşti timpii prevăzuţi de reţetă. Nu pleca de lângă mâncare şi nu amesteca prea mult în ea, decât dacă reţeta cere acest lucru. După ce ai terminat de gătit reţeta, savurează ce ai reuşit să găteşti şi observă ce lucruri ai putea îmbunătăţi data viitoare când găteşti.
Ai putea începe să încerci şi să te joci şi în ce priveşte aşezarea mâncărurilor pe farfurie. La final, spală toate instrumentele pe care le-ai folosit la gătit şi fă curăţenie în bucătărie astfel încât data viitoare când vei găti să ai toate instrumentele curate.
Igiena este necesară
Însă nu uita ca, înainte de a te apuca de gătit, să aplici câteva reguli de igienă şi curăţenie: spală-te pe mâini, pune-ţi un şorţ de bucătărie, strânge-ţi părul (eventual pune-ţi o bonetă sau batic pe cap, nu ai vrea să găseşti în mâncare fire de păr), scoate-ţi bijuteriile şi fă tot ce trebuie ca să te simţi bine şi relaxat în bucătărie.
Eventual poţi da şi drumul la muzică sau la televizor, însă ai grijă ca aceste lucruri să nu îţi distragă atenţia de la gătit.
Primele reţete pe care le găteşti ar trebui să fie simple, cu maxim 8 ingrediente. Primele mâncăruri gătite ar trebui să fie unele simple, precum salatele, fiind de evitat preparatele complicate pe care dacă le greşeşti, ar putea să te demoralizeze.
Cumpără ingrediente în cantităţi mai mari
Achiziţionează ingredientele în cantitate puţin mai mare, astfel încât dacă ai greşit prima dată reţeta, să o poţi repeta. Nu uita că repetiţia e mama învăţăturii. Aşa cum nu ar trebui să uiţi faptul că în acest proces ai nevoie şi de răbdare.
Pentru primele încercări nu ar fi tocmai rău nici să aduci lângă tine în bucătărie pe cineva priceput, un prieten apropiat sau cineva din familie, dar care să fie o persoană care nu te intimidează. O astfel de persoană ar trebui să te ajute şi atunci când cumperi ingredientele.
Achiziţionează obiectele necesare în bucătărie
- cuţite
- linguri
- răzătoare
- crătiţi
- oale
- tigăi
- tăvi
- spatule
- condimente" (www.click.ro)
Pentru ca in cele din urma foamea bate lenea, chiar si in cazul celor mai puturosi si pentru ca vine o vreme cand trebuie sa pui ceva mai acatari pe masa, am adunat aici retete pe toate gusturile: de pe la noi, de pe la altii, fierte, fripte, coapte, prajite, preparate cu sau fara voia lor. Am testat si tras in poza zeci de retete si, ca sa fie treaba treaba, le-am pus aici sperand ca o sa va lase gura apa.
Invata sa gatesti singur!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Retete populare
-
Acum am terminat de mancat si m-am grabit sa va spun cat de mandra sunt de reteta asta. Ati auzit de Chopstix? Daca vorbesc chineza, va e...
-
By Claudia Ciobanu Ce nu face o mama pentru copilul ei? :) Cu mult curaj si multa determinare, am decis sa-i pregatesc lui Mihaita de ...
-
Credeti-ma pe cuvant cand va spun ca poza asta nu-i face cinste, daca ar putea macar sa vorbeasca despre combinatia de mar copt si zahar...
-
by Claudia Ciobanu Acest sos poate fi servit atat cu spaghete cat si cu piure. Ingrediente: 500g ciuperci champignon (de prefera...
-
Dupa cum puteti observa in poza de mai sus, introducerea piureului de fructe a fost o adevarata aventura! Am inceput cu mar si cereale i...
-
By Claudia Ciobanu Multe mame se intreaba care este diferenta intre supa de legume si piureul de legume si e de inteles, mai ales ca ...
-
Reteta este a mamei si e de fapt un fel de ghiveci adaptat la cam ce ai prin casa... legumele pot varia si puteti jongla foarte simplu cu...
-
Statutul de VEDETA este foarte relativ, n-o sa intru in subiect, cert este ca apar pe sticla :). Sa vedem ce se ascunde dincolo de masca....
-
Ceea ce urmeaza sa va povestesc e o reteta simpla de tot, chiar si pentru cei mai incepatori incepatori care ar fi tentati sa o incerc...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu