By Claudia Ciobanu |
Avem bucatarii moderne, ustensile sofisticate cu 100 de accesorii si 1000 de intrebuintari insa cand vine vorba de mamaliga, tot la tuciul lu' bunica ne intoarcem. Cine n-are batrani sa-si cumpere, cine n-are tuci sa-si procure ca tare bun mai e la casa omului si nu cere nici de mancare, nici de baut.
Eu am invatat sa fac mamaliga exersand si chiar si acum o fac "din ochi" pentru ca mi se pare genul de preparat caruia nu ii poti atribui niste cantitati, mai ales ca depinde si cu ce o servesti (de exemplu, daca se serveste cu branza si smantana, trebuie sa fie mai moale si deci implicit mai putin malai) sau ce malai folosesti. Va recomand malaiul grisat si ca si sfat, in afara de facalet sau lingura de lemn, incercati sa aveti si un tel la indemana. Cea mai buna mamaliga iese la ceaun sau tuci dar daca nu aveti, pana va cumparati, puteti folosi si o oala/ibric insa ar fi nemaipomenit daca ar fi de inox si nu emailata, ca sa o puteti curata mai usor ulterior.
Ingrediente: malai, apa, sare
Mod de preparare: Puneti apa cu sarea la fiert, la foc potrivit (asigurati-va ca ati pus suficienta sare - mai bine un pic mai multa decat deloc). Cantitatea de apa este aproximativ egala cu mamaliga pe care vreti sa o obtineti (ex pentru 2 persoane, folositi aprox 1 litru de apa si 200-300g de malai). Cand incepe sa fiarba apa, puneti 2-3 maini de malai in ceaun si amestecati din cand in cand. Aveti grija la cocoloase, de aceea v-am recomandat sa aveti un tel la indemana, e foarte util pentru partea de inceput.
By Claudia Ciobanu |
Cand malaiul incepe sa isi mareasca volumul si sa clocoteasca, incorporati si restul de malai (incercati sa puneti mai mult o data dar nu foarte mult pentru ca riscati sa faceti mamaliga tare). Amestecati din cand in cand si daca vi se pare ca nu este suficient de tare(consistenta), mai adaugati malai. Atunci cand obtineti consistenta dorita, nu mai adaugati malai si amestecati mai rar ca sa permiteti mamaligii sa se dospeasca (focul de la aragaz trebuie sa fie la minim si de acum puteti folosi facaletul sau lingura de lemn).
By Claudia Ciobanu |
By Claudia Ciobanu |
Cand prinde crusta pe marginea ceaunului, este momentul sa o luati de pe foc si sa o rasturnati fie intr-un vas de portelan, fie pe un fund de lemn. Timpul total de preparare al mamaligii este aproximativ 30min.
Mamaliga-i fiarta cand se desprinde usor de pe oala, ceaun. Mai puteai sa adaugi si informatia asta si era perfect !
RăspundețiȘtergere