SARMALUTE IN FOI DE VARZA





Ingrediente: 1 kg carne tocata (porc, vita, combinatie de porc si vita sau chiar si piept de pui tocat pentru cei care tin regim - testat, sunt foarte bune)
                   1-2 verze murate mari
                   1 cana de orez
                   200-300g bulion
                   2-3 cepe uscate mari, 1-2 fire ceapa verde daca este sezon
                   2 linguri de ulei
                   verdeata (cimbru sau chiar si patrunjel verde sau marar)
                   sare, piper

Mod de preparare:

Puneti carnea tocata intr-un vas incapator. Curatati, spalati si tocati ceapa fin. Caliti-o cu 2 linguri de ulei pana devine sticloasa iar apoi adaugati 2-3 linguri de bulion. Caliti amestecul cateva minute, adaugati orezul si mai tineti la foc aprox 10 minute amestecand des. Lasati sa se raceasca pentru a-l putea pune ulterior in vasul de carne tocata. Daca tineti regim, puteti sa dati pe razatoare ceapa, sa spalati bine orezul si sa le puneti direct peste carne impreuna cu bulionul. Adaugati sare, piper, verdeata (daca este cazul) si optional, puteti pune un morcov ras si/sau un pic de apa minerala (apa minerala face carnea frageda). Nu amestecati cu mana ingredientele, folositi o lingura de lemn.



Varza se curata de foi care se clatesc individual sub jetul de apa si se taie in marimi potrivite in functie de cat de mari doriti sa faceti sarmalutele. Indepartati cotoarele foilor ca sa obtineti un invelis cat mai subtire. Restul de varza se toaca marunt si puteti incepe sa asezati deja in oala un strat subtire de varza tocata. Umpleti fiecare foaie de varza taiata si curatata cu 1-2 linguri de carne (cum doriti) si rulati foaia astfel incat sa nu ramana carne descoperita (impachetati complet carnea). Peste varza tocata din oala, puneti 1-2 linguri de bulion si cimbru iar apoi asezati un strat de sarmalute impachetate. Peste stratul de sarmalute, puneti un alt strat de varza tocata, apoi bulion, apoi iarasi un strat de sarmalute, astfel incat ultimul strat sa fie de varza tocata.



Adaugati aproximativ 1 l de apa in oala si puneti pe foc pana cand incepe sa fiarba. Intre timp, incingeti bine cuptorul. Dupa ce au inceput sa fiarba sarmalele, mutati oala in cuptor. La inceput, puteti acoperi cu un capac (nu acoperiti complet oala, lasati capacul putin intr-o parte ca sa se evapore apa). Sarmalele se tin la cuptor minim 1h, pana cand se coloreaza si rumeneste putin varza de deasupra. Focul trebuie sa fie potrivit (mediu) si cand aveti impresia ca sunt facute, puteti scoate o sarmaluta din oala si gusta ca sa fiti siguri ca sunt gata.

Se pot cu ardei iute, mamaliguta si smantana.


POFTA BUNA!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Retete populare