LASAGNA



Back in business, mai exact back in the kitchen :D. Am inceput in forta cu o lasagna facuta ca la mama ei, adica am incercat pe cat posibil sa respect reteta originala. Am facut o modificare "dupa gust" si o sa va explic exact unde si de ce. Oricum, va spun si reteta originala just in case :). Noua ne-a placut tare mult ce a iesit, sper sa va placa si voua cel putin la fel de mult :p

Ingrediente: o cutie foi lasagna Barilla (specific marca pentru ca desi stiu ca exista si alti producatori, asta e singura marca pe care am folosit-o si stiu ca nu necesita fierbere inainte de a le introduce la cuptor - eu am luat o cutie de 250g, respectiv 16 foi dar nu am folosit decat 12 pentru ca am facut-o pe 3 straturi)
                     100g parmezan ras (reteta spune 50g dar mie imi plac branzeturile astea tare mult si am folosit 100g)
pentru umplutura: 500g carne tocata de vita sau amestec vita-porc
                           2 linguri ulei de masline
                           o capatana de usturoi
                           2 cepe
                           2 morcovi
                           2 foi de dafin
                          1/4 telina potrivita ca marime
                          2 rosii (reteta originala e cu rosii cherry, eu nu am vrut sa aleg coji de rosii in timp ce mananc si am optat pentru rosii normale pe care le-am decojit)
                          50g de faina
                          2 ardei grasi galbeni
                          1 pahar vin alb sec
                          1 l suc de rosii (reteta originala e cu 2 linguri pasta de tomate + 1.5l bulion... mi s-a parut enorma cantitatea de rosii, probabil la ei bulionul e mai light, nu stiu ce sa zic... eu am pus 1l suc de rosii homemade si a fost mai mult decat suficient)
                          sare, piper dupa gust
pentru sosul bechamel: 50g unt, 50g faina, 0.9l de lapte, oregano, nucsoara si sare dupa gust



Mod de preparare: First thing, se coace ardeiul gras, se decojeste si se taie fasii mici si subtiri. Daca aveti deja provizii, nu ezitati sa le folositi :). Rosiile se trec prin apa clocotita, se decojesc si se taie cubulete (daca optati pentru cherry, va trebuie cam 4-5 rosioare pe care le taiati pe jumatate si cam atat). Se curata ceapa, morcovul si telina si se dau pe razatoare. Capatana de usturoi se curata si se piseaza sau se toaca marunt.
Se incinge bine uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare si se calesc usturoiul, ceapa, foile de dafin si telina (eu am pus si putina apa si le-am inabusit vreo 5-10 minute amestecand periodic).



Apoi se adauga carnea tocata, se calesc impreuna vreo 5 minutele si ulterior adaugam vinul alb (inainte sa adaug carnea, am scos foile de dafin).



Treaba asta se caleste pana cand se evapora tot vinul, dupa care adaugam faina si sucul de rosii. Eu am amestecat faina cu o parte din suc intr-un vas, sa ma asigur ca nu face cocoloase si apoi am incorporat si restul de suc in acelasi vas ca sa obtin un amestec omogen de faina si suc de rosii.




Frumusetea asta de amestec se caleste aproximativ 1h, musai sa amestecati din cand in cand pentru ca altfel se lipeste si daca veti avea rabdare 1h, o sa va dati seama ce schimbare de consistenta se produce daca e calita cum trebuie ( se leaga foarte bine). Cand am oprit focul, am adaugat fasiile de ardei copt si cubuletele de rosii, am asezonat cu sare si piper dupa gust si pentru ca tot am cumparat telina cu tot cu frunze, am tocat cateva si am pus in amestec de dragul culorii si aromei :).




Sosul bechamel se prepara cu atentie pentru ca trebuie sa amestecati continuu ca sa nu se lipeasca si sa nu faca deloc cocoloase. Se incinge bine uleiul intr-un vas, se adauga faina si apoi laptele fierbinte treptat pana cand se incorporeaza complet (tineti minte, trebuie sa amestecati in continuu si va recomand telul!). Cand a inceput sa fiarba, se opreste focul si se adauga sare, nucsoara si oregano.



Acum trecem la "montarea" lasagnei, partea cea mai simpla :). Inainte sa incepeti, asigurati-va ca ati pornit cuptorul ca sa fie pregatit de coacere. Ungeti vasul pentru cuptor cu unt si asezati un strat de sos bechamel, apoi unul de foi de lasagna, apoi amestecul de carne, iarasi sos bechamel, presarati parmezan ras, apoi iarasi un strat de foi, unul de carne, unul de sos, unul de parmezan si tot asa. Ultimul strat poate sa fie de foi acoperite cu sos si parmezan sau de carne acoperit cu sos si parmezan, fiecare ce prefera sau cum ii ajung ingredientele :).

























Se coace cca 30min la foc potrivit. Eu am folosit un vas yena la care am si capac si in ultimele 10min am indepartat capacul ca sa nu iasa prea zemoasa. Puteti folosi si folie de aluminiu in loc de capac si s-o lasati pana la capat.




Merge la fix cu un pahar de vin alb, daca toti ati cumparat o sticla! :D


POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Retete populare