CHEC

By Claudia Ciobanu
 
Reteta este pentru 2 checuri mari (folositi tavi de cozonac)

Ingrediente: 12 oua
                     12 linguri de zahar
                      2.5 cani faina
                     12 linguri de ulei
                     200- 300g nuca (un pachet mic de stafide sau rahat)
                     2 linguri de cacao
                     zahar vanilat/esenta de vanilie/esenta de lamaie/coaja de lamaie rasa/esenta de rom
                     zahar pudra

Mod de preparare: Aprindeti cuptorul ca sa se incinga bine pana cand e gata compozitia.

 Puneti cele 12 linguri de zahar cu 12 linguri de apa la fiert si amestecati pana cand se topeste zaharul ca sa obtineti un sirop. Separati albusurile de galbenusuri si bateti bine albusurile cu un tel sau cu mixerul. Adaugati siropul de zahar peste albusuri si amestecati pana la omogenizare. Frecati galbenusurile cu cele 12 linguri de ulei pana la omogenizare. Puneti galbenusurile frecate cu ulei peste albusurile batute cu zahar si omogenizati. Adaugati cele 2.5 cani de faina treptat omogenizand amestecul periodic si apoi adaugati 1-2 plicuri zahar vanilat SI/SAU esenta de vanilie SI/SAU esenta de lamaie SI/SAU coaja de lamaie rasa (ATENTIE: coaja de lamaie rasa trebuie  sa fie rasa anterior prepararii checului si lasata la inmuiat cu zahar, altfel riscati sa obtineti un gust amarui!!).

Tocati nuca marunt (pasati-o cu un facalet) sau macinati-o in prealabil.
Intr-un alt vas, luati 6-7 linguri din compozitie si adaugati nuca maruntita si cele 2 linguri de cacao (optional puteti adauga esenta de rom). Daca folositi stafide sau rahat, acum e momentul sa le adaugati (maruntiti rahatul in prealabil). Omogenizati amestecul amestecand usor cu lingura.

Ungeti tavile de cozonac cu ulei si tapetati-le cu faina sau mai simplu, acoperiti-le cu hartie de copt! Turnati din prima compozitie pana la jumatatea tavilor, apoi turnati din cealalta compozitie dar nu toata(cea care contine cacao si nuca) si apoi completati cu ce v-a mai ramas din prima compozitie (incercati sa estimati "din ochi" cata compozitie intra in fiecare tava). Deasupra puneti restul din compozitia care contine cacao si introduceti o lingura in tava pana jos pe care o plimbati de la un capat al altul al tavii dar fara sa amestecati omogen.

Introduceti tavile in cuptor si lasati-le aproximativ 50 de minute. Coaceti 15 min la foc mediu-tare si apoi la mic. Dupa jumatate de ora puteti deschide usa cuptorului sa verificati daca s-au rumenit ( in cazul in care nu puteti vedea prin geam). Cand s-au rumenit deasupra, scoateti tavile din cuptor si lasati checurile sa se raceasca. Presarati zahar pudra pe deasupra.

POFTA BUNA!

By Claudia Ciobanu

By Claudia Ciobanu

3 comentarii:

  1. eu am mai facut si niciod nu mi-a iesit. nu mi se umfla checurile sau se umfla si pana la sf se lasa compozitia pe mijloc

    RăspundețiȘtergere
  2. poate gresesti undeva pe parcurs... sau poate e ceva in neregula cu aragazul/cuptorul tau. al meu de exemplu este un cuptor normal de aragaz, nu il pot seta pe o anumita temperatura si chiar si la foc mic, e cam tare. a trebuit sa invat sa coc la el pentru ca nu era ca cel precedent. ce am observat eu din experienta: faina este foarte importanta (eu folosesc Dobrogea 000, mi se pare cea mai buna desi inainte foloseam si Titan 000 dar de la o vreme nu mi se mai pare buna); albusurile de ou trebuie sa fie batute bine, cuptorul incins bine in prealabil si cand scoti checul din cuptor (daca tot vorbim de el), sa il scoti imediat si din tava (il rastorni pe un fund de lemn) ca sa nu se lase. incearca sa nu faci prea multa compozitie cu nuca (sa nu se lase la fund in tava) si ai putea incerca sa pui si putin praf de copt in compozitie, poate te ajuta ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Simplu de facut si bun si usor ...merge la cafea si ceai la mic dejun si nu numai. Imi plac checurile in orice combinatie si la fac cu drag . te pup

    RăspundețiȘtergere

Retete populare