TIGAIE PICANTA SAU TOCHITURA PICANTA


Prepararea acestei tochituri nu e ca un maraton ci ca o plimbare prin parc, una foarte placuta care iti permite sa te asezi din cand in cand pe banca sa iti tragi sufletul si cand ajungi acasa, te indeamna sa tragi un pui de somn ca dupa o gura de aer proaspat pentru ca nu degeaba se spune "fie omul cat de mic, dupa masa doarme-un pic" :). Haideti sa va povestesc cu ce m-am jucat eu acum cateva zile...

Ingrediente: 1/2 piept de pui dezosat si fara piele
                   300 g carne de porc (pulpa, muschi, fleica, ce aveti sau ce gasiti)
                   200g bacon sau afumatura (kaizer, muschi afumat, pastrama etc)
                   300g carnaciori afumati si picanti (daca gasiti picanti, daca nu, compensati cu piperul)
                   1 ardei gras rosu si/sau 1 ardei gras verde
                   200-300g ciuperci
                   0.5 kg rosii (sau suc de rosii, bulion, pasta de tomate)
                   1 ceapa
                   3-4 catei usturoi
                   condimente dupa gust: cimbru, rozmarin, busuioc, tarhon, oregano, etc
                   sare, piper


Mod de preparare: Aveti nevoie de o tigaie mare, incapatoare, in genul wok-ului.

Intai am taiat cubulete carnea de porc si am pus-o in tigaia incinsa, fara ulei, la foc potrivit. Am acoperit cu un capac si m-am ocupat de pieptul de pui insa fara sa uit sa mai amestec din cand in cand.



 Am taiat si pieptul cubulete si l-am pus peste carnea de porc inainte ca aceasta din urma sa inceapa sa se rumeneasca. Din nou am acoperit cu un capac si m-am ocupat de afumatura, amestecand ocazional si carnea din tigaie.




 Cand s-a rumenit carnea din tigaie, am adaugat carnaciorii si afumatura maruntita, am acoperit din nou si m-am concentrat pe urmatorul ingredient si anume ciupercile.




 Dupa ce am spalat si taiat ciupercutele, le-am pus in tigaie peste amalgamul de carnuri si arome. Dupa cum probabil anticipati, am acoperit tigaia si am trecut la urmatoarele ingrediente: ardeiul si ceapa). Cred ca deja este evident ca dupa adaugarea unui nou ingredient, se amesteca ocazional.




Am tocat marunt ceapa si ardeiul verde (ardeiul nu trebuie tocat foarte marunt) si le-am pus in tigaie atunci cand ciupercile si-au lasat zeama si s-au inmuiat. Ati ghicit, acoperim din nou, amestecam din cand in cand si ne ocupam de ceea ce urmeaza. Daca folositi rosii crude, puneti-le in apa clocotita pentru 2-3 minute inainte sa va apucati de tochitura. Acum e randul lor si ar fi perfect sa se fi si racit ca sa nu va frigeti la degete cand le decojiti si tocati :). Eu am avut noroc, mai aveam o sticla de sos de rosii de la mama care colac peste pupaza, contine si ardei rosu. Asa ca asta am adaugat dupa vreo 5-10 minute de cand pusesem ardeii si ceapa in tigaie.




 Am lasat sa fiarba "adunarea generala" din tigaie pret de vreo 15 minute, evident amestecand din cand in cand si tinand tigaia acoperita, dupa care am adaugat condimentele: piper alb, sare, cimbru, usturoi pisat si putin patrunjel verde. Am mai lasat cateva minute amestecand ocazional si am oprit focul.




Pentru ca am facut si mamaliguta, am prajit cateva oua si am asezat tochitura in farfurie in felul urmator, dupa cum se vede si in poza: cateva linguri de mamaliguta in mijloc, tochitura de jur imprejur, peste mamaliguta un ou prajit si peste ousor, branza rasa.









POFTA BUNA!

3 comentarii:

  1. Eliminati rosiile si adaugati inca un ardei (preferabil capia)sau mai multi(dupa gust).
    La mine nu se folosesc rosiile care strica gustul (pot sa fie acre).
    Si nu uitati ardeiul boia.

    RăspundețiȘtergere

Retete populare