Pentru ca e post si pentru ca unii chiar tin (nu eu, recunosc), m-am gandit sa va aduc in atentie o placinta de post care se pregateste de multi, multi ani in partea Moldovei. Nu e pregatita de mine ci de mama soacra, eu doar am fost pe faza, am facut poze si am luat notite :). Prin urmare, daca tineti post si simtiti nevoia sa va indulciti, uitati ce aveti de facut...
Pentru 2 placinte cu diametrul de cca 30cm
Ingrediente: 1 kg faina
1 cub de drojdie
300-400 g de nuca
250g halva
50g cacao
750 ml apa
50 ml ulei
cca 300g zahar
un praf de sare
Mod de preparare: Se inmoaie drojdia intr-o cana cu apa calduta si o lingurita de zahar. Se cerne faina intr-un bol incapator si se face un cuib in mijloc unde punem amestecul cu drojdie si treptat restul de apa, pana cand obtinem un aluat moale. Framantam cca 5 minute, adaugam 2 linguri de ulei si mai framantam pana cand aluatul se desprinde usor de pe vas.
Pentru ca nu se lasa deloc la dospit, portionam aluatul in 6 (daca faceti 2 placinte... daca faceti una, injumatatiti cantitatile si impartiti aluatul in 3), stropim masa cu faina si intindem o bucata de aluat cat mai subtire, in forma rotunda/ovala. Peste ea se presara nuca, halva, cacao, zahar si se stropeste ici-colo cu putin ulei. Se ruleaza din ambele margini pana cand se intalnesc in mijloc (vezi foto) si apoi se rasuceste bine din ambele capete, in sens diferit, ca in poze. Se incolaceste un mijlocul tavii stropite cu ulei sau tapetata cu hartie de copt si la fel procedam si cu celelalte bucati de aluat, pe care le asezam la fel, in jurul celei din tava.
Se unge cu putin ulei, se presara zahar pe deasupra si se da la cuptorul preincalzit cca 50 min, la foc mic-potrivit. Cand s-a rumenit, se scoate din cuptor si se tine cca 10 minute acoperita cu un prosop.
POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu