CHEC CU MERE



Am preparat acest chec odata cu cel cu pere, compozitia de baza este aceeasi, difera insa fructele si felul in care se comporta ele in timpul coacerii. Si aroma este diferita, evident, pentru ca fructele isi lasa putin din zeama proprie si compozitia prinde un gust aparte.


Ingrediente: 250g faina
                   200g zahar
                  1 plic zahar vanilat sau cateva picaturi de esenta de vanilie (fiola)
                  125g unt
                  5 oua
                  o lamaie
                  coaja rasa de la o lamaie sau esenta de lamaie
                  3 mere potrivite
                  1 praf de sare

Mod de preparare: Se curata merele de coaja, de mijlocul cu seminte, se spala si se taie bucatele. Se stoarce lamaia (daca vreti sa ii folositi coaja, dati-o pe razatoarea mica inainte) si se stropesc bucatile de mere cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze (sa nu isi schimbe culoarea). Lasati-le la scurs intr-o sita si separati albusul de galbenus a 4 oua, iar pe cel de-al cincilea puneti-l intreg in vasul cu galbenusuri (fara coaja, evident:)). Topiti untul si lasati-l sa se racoreasca pana cand ii vine randul :).

Galbenusurile si oul intreg se mixeaza cu tot zaharul pana cand obtineti o spuma, apoi incorporati untul topit (caldut), esentele si/sau coaja de lamaie. Se adauga si faina dar neaparat in ploaie (adica o cerneti deasupra vasului, dar nu pe toata o data). Cand ati terminat de incorporat faina, bateti albusurile spuma cu un praf de sare si le incorporati si pe ele in vasul cu galbenusuri, zahar si faina. Din experienta, stiu ca albusurile nu se mai mixeaza cand se incorporeaza in compozitia finala, ci eventual se amesteca cu o spatula de jos in sus. In cazul acesta, e musai sa folositi un tel deoarece compozitia de galbenusuri si faina e foarte groasa si riscati sa nu obtineti o compozitie finala omogena.



Se tapeteaza o tava de chec/cozonac cu hartie de copt, se adauga un sfert din compozitie, apoi se pun bucatile de mere, iar la final, acoperiti cu restul de compozitie si dati la cuptorul incins in prealabil, la foc mic, cca 1h. Cand s-a rumenit frumos, il scoateti si il lasati sa se raceasca in forma. Se poate pudra si cu zahar dar eu n-am considerat ca e cazul, poate doar de dragul aspectului ca dulce era deja :).



Spre deosebire de pere care se lasa la fundul tavii, merele se vor ridica la suprafata dar nu vor fi uscate deoarece vor fi acoperite totusi de un strat de compozitie.

POFTA BUNA!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Retete populare