MAMALIGA HAIDUCEASCA



Zilele trecute am dat peste reteta asta intr-o revista si n-am rezistat tentatiei, mai ales ca imi place foarte mult bulzul ardelenesc si m-am gandit ca o sa iasa ceva similar. Ei bine, gustul e destul de diferit si asta datorita laptelui din mamaliga... e o diferenta imensa intre mamaliga preparata cu lapte si cea cu apa, asa ca daca sunteti curiosi, va invit sa incercati reteta pentru ca timpul de preparare este cam acelasi cu cel al prepararii unei mamaligi obisnuite.


Ingrediente: 1.5 litri lapte
                   cca 3 cani de malai
                   200g afumatura (sunculita, kaizer, ce aveti, ce gasiti)
                   300g telemea de vaca (preferabil sarata, nu putin sarata)
                   sare
                  

Mod de preparare: Am pus laptele cu sarea la fiert in tuciul pentru mamaliga si intre timp am maruntit afumatura si am dat pe razatoare branza.
Intr-o tigaie incapatoare, am calit putin afumatura (in suc propriu pentru ca are si ea grasimea ei, daca tineti neaparat, puteti adauga o lingura de ulei), apoi am scos-o intr-un castronel si tocmai bine ca incepea sa fiarba laptele.
Am pregatit mamaliga in mod normal (la fel ca pe cea cu apa), adica am inceput sa adaug treptat malaiul si cand mi s-a parut suficient de groasa, n-am mai adaugat malai, am dat focul mic si am lasat-o sa se dospeasca bine pana cand a inceput sa se prinda de tuci (am amestecat din cand in cand cu o lingura de lemn).
Cand a fost gata mamaliga, am adaugat pe rand afumatura si apoi branza rasa, le-am incorporat cu grija si am mai fiert 2-3 minutele.


Am oprit focul si am rasturnat toata treaba asta in tigaia in care am calit afumatura, ca sa prinda forma cu pricina. Din tigaie am rasturnat-o pe fundul de lemn si partea cea mai importanta, am servit-o cu o pofta imensa :D!





POFTA BUNA!

2 comentarii:

  1. Arata minunat si pare grozav de buna! Mmmm... o voi prepara cat mai curand si sper ca ai mei sa fie incantati de aceasta mamaliguta haiduceasca. Ai avut o idee buna de a posta reteta pe blog, iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru comentariu, noua ne-a placut si cu siguranta o s-o mai fac. sper sa va placa si voua!

    RăspundețiȘtergere

Retete populare